• Berichtcategorie:Berichten
  • Bericht reacties:0 Reacties

dejossenklas12_eindtoneelDe 12de klas speelt ‘De Jossen’ geschreven door Tom Lanoye. Dit jaar kiezen we voor een abstract stuk waar de toeschouwer ruimte heeft voor een eigen interpretatie en waar de spelers op één lijn zitten, niemand loopt voorop. Of misschien toch?

Welkom in het Rijk der Jossen! Het land waar iedereen Jos heet met zijn familienaam… én met zijn voornaam. Waar iedereen gelijk is voor de wet, en iedereen zich veilig voelt, beschermd door de andere Jossen. “We hebben elkaar, dat heeft ons groot gemaakt en zuiver gehouden”. De Jossen hebben hun eigen Jos-dom gecreëerd. Waar iedereen zich aan de regels houdt, de rituelen trouw vervult, de onhebbelijkheden gesmoord worden in het groepsgevoel, waar iedereen zijn weg en plaats vindt in de complexe chaos van de buitenwereld. Waar niemand ge-‘jos’t wordt door een ander…

Tot op een dag één van de Jossen er uit wil stappen. “Ik wil gewoon in alle rust een punt zetten achter mijn absurditeit”. Het Josdom staat op zijn kop, davert op zijn grondvesten. De Josmaskers vallen af, ambities komen boven en er wordt gevochten: voor en tegen elkaar, voor en tegen het groepsgebeuren, voor en tegen het individu. Is dit de val of de revival der saamhorigheid?

Tom Lanoye schetst op komische wijze maar met een tragische ondertoon het spanningsveld tussen individu en groep. Kan de groepssamenhorigheid een dissident in zijn midden aanvaarden? Of moeten de codes van de gemeenschap desnoods met geweld afgedwongen worden? Zijn we zelf zo uniek als we wel durven denken, of is, op de keper beschouwd, iedereen dezelfde?

Regie: Machteld Timmermans en Danny Timmermans

Spel: Noor Al-Bender, Yens Bijvoet, Elias Boushah, Claire Brynaert, Nanou Catry, Elia Claessen, Eléonore Cogels, Kasper Daems, Leen De Boeck,Johannes De Cleyn, Elias De Poot, Lander Dierickx, Kaat Fabri, Manon Gevaert, Anaïs Haverbeke, David Hendrikx, Isabela Vargas Lefèvre, Mafalda Lodewyckx, Hannah Meijlaers, Simon Monstrey, Raphaela Nys, Rianne Pelgrims, Rebecca Poel, Josse Steens, Gerbrand Vancoetsen, Zahra Van Hoef, Chiara Verschueren, Jorien Wouters

 

Kom met familie en vrienden het Rijk der Jossen aanschouwen, op vrijdag 6 maart en op zaterdag 7 maart telkens om 20 uur, in de Steinerschool van Wijgmaal. Achteraf kan er nagenoten worden bij een hapje en een drankje.

Kaarten in voorverkoop 5 euro, bestellen via mail lieve.cappelle@steinerschoolleuven.be

(kaarten betalen & ophalen op het secretariaat middelbare school voor 6 maart)

Kaarten aan de kassa 7 euro

Het stuk is geschikt voor kinderen vanaf de 6de klas, maar alle ouders zijn meer dan welkom!

 

Klas 12 – Middelbare steinerschool Leuven

Privaatweg 7, 3018 Wijgmaal

016 22 65 78

Geef een reactie