Er komt een nieuw gebouw voor onze leerlingen, en we zijn daar erg blij om.
In september 2016 zijn we gestart met de verdubbeling van het aantal plaatsen in het eerste jaar van de eerste graad secundair. Voordien hadden wij 1 klas per jaar, en een maximumcapaciteit van 168 plaatsen. Omwille van de nijpende capaciteitsdruk van de Leuvense scholen en de stijgende interesse in ons specifieke pedagogisch project, met bijbehorende lange wachtlijsten, namen wij het besluit om de capaciteit van onze middelbare school te verdubbelen. Op die manier creëren we een 150 extra plaatsen in onze de middelbare school.
Intussen zijn onze zes klassen verdubbeld en hebben we de uitbreiding afgerond. Nu rest ons nog de grote uitdaging om de leerlingen ook een kwaliteitsvolle leeromgeving aan te bieden.
Om de capaciteitsuitbreiding in de Leuvense regio mogelijk te maken zijn er vanuit de Vlaamse overheid extra middelen vrijgemaakt voor scholenbouw. Dankzij deze subsidiëring kan ook onze middelbare school werk maken van een nieuwbouwproject.
Het bouwprogramma bestaat uit twee delen:
- Een nieuwbouw volume met 6 klaslokalen, 2 PO lokalen en sanitaire voorzieningen
- Een verhuizing van het metaalatelier naar een extra geïsoleerde binnenruimte en verschuivingen van bestaande functies in de foyer
De ateliers voor Metaal (smeden/fietsatelier/techniek) en Hout (schrijnwerkerij/hout- bewerking) worden samengebracht in een ‘atelier buurt’. Het zorglokaal basisschool verhuist naar de beneden gang waar nu de tijdelijke lokalen 9A en 9B zijn gehuisvest.
Na grondig overleg en vele uren studie en opties afwegen, werd duidelijk dat de zone naast het kleutergebouw het meest geschikt is voor de realisatie van ons nieuwbouwproject.
De belangrijkste overweging bij het ontwerp is om de ‘footprint’ zo klein mogelijk te houden. Toch zullen er voor dit nieuwe schoolgebouw een beperkt aantal bomen en struiken moeten wijken, voornamelijk esdoorns met een geringe ecologische waarde. Meer dan de helft van de bomen op het perceel, waaronder ook de meest waardevolle bomen die nog stammen uit de ‘Remy tijd’, zullen gespaard blijven. Alle bomen die gekapt worden zullen uiteraard gecompenseerd worden. We doen dit enerzijds door het aanplanten van nieuwe bomen op ons perceel en anderzijds ook via een wettelijk voorziene boscompensatie.
De zes klaslokalen richten zich naar het noorden en kijken met een maximaal open gevel naar het kleuter-gebouw en de kerk. De zuid- en westgevel blijven meer gesloten om inkijk naar de buren toe te beperken.
Het nieuwe gebouw gaat net als de bestaande klassen de relatie aan met het spiraalpad waarrond de hele school is opgetrokken. De overdekte inkomzone richt zich naar de dreef en de 2 Plastische Opvoedingslokalen bieden een mooie inkijk op de werking van de steinerschool.

Nieuws

