BELCIRQUE KLEURT VIERING VAN 30 JAAR MSV MUZIKAAL

 

Op maandagavond 12 maart viert de Middelbare Steinerschool Vlaanderen haar 30-jarig bestaan met een enigszins geanimeerde academische zitting in het ABC-huis (Art Basics for Children) in Brussel. De Middelbare Steinerschool Vlaanderen vzw heeft momenteel 8 vestigingen, nl. in Aalst, Antwerpen (Berchem), Brugge, Brussel, Gent, Leuven (Wijgmaal), Lier en Turnhout.

Het centrale thema van de avond is “Geef het lesgeven terug aan het onderwijs”.

Voor wie dat wenst, start de avond om 19u met een rondleiding in het ABC-huis, waarmee onze school nauw samenwerkt. Het ABC-huis, waarbij ABC staat voor Art Basics for Children, is een open onderzoekscentrum, dat kinderen laat kennismaken met kunst en cultuur en hen uitnodigt hun creativiteit aan te spreken. Wij zijn blij, dat we in deze dynamische ruimte aanwezig kunnen zijn voor onze viering. De leerlingen van de Brusselse middelbare steinerschool hebben wekelijks 1 dag activiteiten in dit ABC-huis, en er bestaan grote plannen voor een nog nauwere samenwerking.

Voor het muzikale begin en slot zorgt het ensemble Belcirque, met onder andere enkele oud-leerlingen. Ze treden op om 19u30 en om 21u15. 

BELCIRQUE staat voor eigen, karaktervolle muziek die zijn inspiratie haalt uit swing, jazz, barbershop, blues, pop, Amerikaanse en Afrikaanse muziek.

Ze brengen heerlijke, meerstemmige zang, soms als krachtige a capella, anders dan weer met contrabas, gitaren, trombone of percussie.

Met hun levendige verhalen, kleurrijke kostuums en spelende mimiek weet de groep het publiek mee te trekken in hun intieme, ietwat absurde wereld.

Ze spelen op festiviteiten groot en klein en in binnen- en buitenland als podiumact of als akoestisch straatgebeuren.

Belcirque kent geen grenzen en trekt ook regelmatig naar het buitenland. Op hun tourschema staan concerten in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland.

BELCIRQUE met enkele oud-leerlingen is Kris Auman, Ondine Cantineau, Astrid Creve, Julia Emmery, Seraina De Block, Marijke Hellemans,  .

 

Officiële opening om 20u leggen we in de handen van volksvertegenwoordiger Kathleen Helsen (CD&V), voorzitter van de Commissie Onderwijs van het Vlaamse Parlement. Mevrouw Helsen verdedigde de voorbije maanden op een geprofileerde manier de vrijheid van onderwijs en verwees daarbij in het kader van het eindtermendebat naar de degelijke en kwaliteitsvolle dossiers, die de Federatie Steinerscholen indiende met gelijkwaardige vervangende eindtermen.

 

Prof. Maarten Simons en prof. Gert Biesta zorgen daarna voor het meer academische gedeelte van de avond. Prof. Simons (KULeuven) werd uitgenodigd naar aanleiding van de publicatie “De leerling centraal in het onderwijs? Grenzen van personalisering”. Daarbij wordt gefocust op het onderwijspedagogisch perspectief en het belang van de tussenruimte en de tussentijd die de school voor de leerling moet kunnen waarborgen in de maatschappij.

Vooraleer met het publiek in gesprek te gaan, zal prof. Gert Biesta (1957) reageren. Hij is hoogleraar aan de Londense Brunel University en aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Het thema van de viering van 30 jaar MSV “Geef het lesgeven terug aan het onderwijs” is een citaat uit ‘Het prachtige risico van onderwijs’ (2015).

Tegelijk met deze lezingen is er een parallel gedeelte waarbij de leerlingen van de Brusselse middenbouw een portfolioproject voorstellen. Dit kadert ook in de lancering van het project European Portfolio Certificat (EPC).

Wij nodigen je dan ook uit op de viering van 30 jaar Middelbare Steinerschool Vlaanderen op maandagavond 12 maart. Deuren open vanaf 18u30.

Aanmelding is gewenst bij marleen.foncke@msv-vzw.be

VAN HARTE WELKOM!

Geef een reactie