Eindwerkpresentaties programma 2022

De eindwerkpresentaties van klas 12 vormen het hoogtepunt van hun schoolloopbaan op de steinerschool. Iedereen is welkom om van 16 tot 20 maart de presentaties bij te wonen in de Grote zaal van onze school. Ben je met de wagen? Parkeer NIET aan het schoolgebouw, maar aan het station van Wijgmaal of op het Kerkplein.

Je kan hier het PROGRAMMA def klas 12 eindwerkpresentaties16 tot 20 maart 2022 vinden.


Klas 12 delen coronatijd-ervaringen met rapper Roncha voor SOM1000

In december vorig jaar stelden SOM (Samen Onderwijs Maken), samen met KU Leuven, UCLL, VUB, transitiemotor maakleerplek en Stad Leuven voor een uitdaging: 1000 ervaringen van onderwijs in coronatijden documenteren. Ze peilden bij leerlingen, leerkrachten, studenten, professoren, directies, ondersteuners, ouders en andere onderwijsactoren naar wat onderwijs voor hen betekende in tijden van corona. De leerlingen uit het zesde jaar (klas 12) van Steinerschool De Zonnewijzer wilden graag aan de slag met deze verzameling van ervaringen.

Onder begeleiding van de Leuvense rapper Roncha lieten de leerlingen hun creativiteit de vrije loop tijdens een workshop. Op basis van hun eigen ervaring van onderwijs in coronatijden en met de verzamelde ervaringen op het SOM1000-platform in hun achterhoofd schreven ze een authentieke raptekst. Vervolgens namen ze elk een strofe voor hun rekening en zongen de tekst in. Het maakproces werd mooi in beeld gebracht in onderstaande making-of video.

De leerlingen blikken in de rap terug op een lastige periode met veel uitdagingen, maar kijken ook vooruit. Naar een toekomst waarin ze hun vrijheden terugkrijgen, een toekomst zonder corona. In hun eigen woorden en op hun manier vertolken ze de boodschap van hun generatie. Straf!

Bekijk hier het filmpje:

https://youtu.be/ENDPkXaTnLI


Eenzaam wolkje - lied klas 8 met meester Dirk

Meester Dirk helemaal links, tijdens het steinerconcert in de Pieter De Somer aula in februari 2020
Meester Dirk helemaal links, tijdens het steinerconcert in de Pieter De Somer aula in februari 2020

Elk schooljaar krijgen de 8ste klassen in het derde trimester een bijzondere opdracht voor het vak muziek: schrijf een eigen lied. De leerlingen gaan zelf aan het componeren en schrijven om zo tot een eigen creatie te komen. Hun liedjes worden daarna opgenomen in een professionele studio en op het einde van het schooljaar krijgt elke leerling van de 8ste klas een CD met de liedjes mee naar huis.

Vorig schooljaar was juf Riet met bevallingsverlof en heeft haar vervanger, meester Dirk, deze taak overgenomen. Door de lockdown heeft die een iets andere vorm gekregen; de kinderen moesten nu op afstand een eigen lied maken en zingen. Dat was een hele puzzel om te leggen, maar het is gelukt!

 

 

Beluister hier het resultaat:

 

Eenzaam wolkje
Een eenzaam wolkje zweeft alleen in de lucht
voor andere wolkjes is zij op de vlucht
uiterlijk vredig, vanbinnen niet
warrige gedachten vol verdriet
droevig en eenzaam zweeft het voort
door niets of niemand gestoord of gehoord
niemand weet hoe het is om een wolkje te zijn
in die blauwe hemel zo onnoemelijk klein
niemand vraagt aan haar: ‘hoe is het nu met
jou?’
emoties gehuld in nevelige kou
niemand weet wat het wolkje voelt
als de regen door haar spoelt
niemand weet wat het wolkje denkt
als de wind haar met koude doordrenkt
niemand weet hoe het is om een wolkje te zijn
in die blauwe hemel zo onnoemelijk klein
opgeslokt in haar eenzaamheid
wordt ze hier ooit nog wel uit bevrijd?
zelfs met alle vogels om haar heen
voelt ze zich o zo alleen
dwalend door de landen
vallen haar druppels op de stranden
niemand weet hoe het is om een wolkje te zijn
in die blauwe hemel zo onnoemelijk klein
2X
de dag blijft duren en het wolkje wacht
verlangend naar een heldere nacht
waarin ze geniet van het prachtige zicht
kijkend naar het noorderlicht
niemand weet hoe het is om een wolkje te zijn
in die blauwe hemel zo onnoemelijk klein
3X


Opendeurdag 6 mei

Op 6 mei zetten we de deur van de school weer open. Toonmomenten, een rondleiding, kinderevenementen tentoonstelling, info en lekkere hapjes.

Thema: EXPRESSIE

Programma:
start 13u30 met toonfeest van de lagere school
14u – 17u infostand lagere en middelbare school
14u45 – 16u45 open klassen en tentoonstellingen (o.a. houtbewerking en plastische opvoeding)
15u rondleiding door de school
17 uur koor van de middelbare school
18 uur barbecue en vegetarische maaltijd
doorlopend broodjes, pizza, desserten, kinderanimatie, drankenstand

Rommelmarkt, Spelspektakel,...


29 april: Cucina Célestina

Op zaterdag 29 april serveert klas 10 pizza en lasagne ten voordele van de uitbreiding van onze school. Deze gezellige Italiaanse avond start om 18u. reserveren is een must.

Het geld dat wij op deze avond inzamelen zal naar de uitbreiding van de school gaan. Per nieuwe klas moet een school het eerste jaar alles zelf betalen (werkingskosten en lonen). Wij willen de school hier mee helpen in het kader van ons jaarwerk.

menu:

Alles wat wij op deze Italiaanse avond serveren is bio. We voorzien wat brood en boter in afwachting van het hoofdgerecht. Als hoofdgerecht kunt u kiezen tussen lasagne en pizza, beide ook vegetarisch verkrijgbaar. Er zal zeker dessert zijn.

 

praktisch:

‘Cucina Celestina’ gaat door op zaterdag 29 april. U bent welkom vanaf 18u en rond 23u doven we de lichten. De keuken sluit wel al om 21u30 dus kom aub goed op tijd.

Er zal geen bancontact zijn.

 

reservatie:

Reserveren kan online via deze link: https://goo.gl/forms/5fxnqYq0G0RspP4V2

doe dit zeker vóór maandag 17 april.

Voor problemen bij het reserveren of annulatie kan u een mailtje sturen naar: jaarwerkklas10@gmail.com

 

Als u liever niet online reserveert kan u ook ’t volgende schriftelijk aan klas 10 bezorgen:

naam, aantal personen, aantal porties lasagne, aantal porties vegetarische lasagne, aantal porties pizza, aantal porties vegetarische pizza. Dit moet dan wel vóór 31 maart.


Eindwerkpresentaties van klas 12 - iedereen welkom!

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart 2017 brengen de leerlingen van klas 12 hun eindwerkpresentaties. Met deze presentaties sluiten de 12e-klassers een proces af waaraan zij een goed jaar geleden begonnen zijn, en waarbij zij zich verdiept hebben in diverse onderwerpen, hetzij theoretisch, hetzij praktisch. Het resultaat van dit proces brengen zij voor publiek in presentaties van 20 minuten. We starten vrijdag om 18u30 tot 23u00 en zaterdag om 10u00 tot 18u00 (met middagpauze om 13u30).

Ouders, familie, oud-leerlingen, sympathisanten,... zijn welkom in de grote zaal. Tijdens de presentaties blijven de deuren gesloten, wees dus tijdig in de school.

De lijst met titel van de werken en uren van presentatie kan je hier terugvinden.


Sponsorwandeling voor Waldorf Emergency Pedagogy op 7 december

p1010224Op woensdag 7 december organiseert klas 10 een sponsorwandeling. We willen met deze actie het initiatief Waldorf Emergency Pedagogy ondersteunen.
Dit initiatief helpt kinderen en jongeren uit oorlogs- of rampgebieden. Deze kinderen en jonge mensen hebben dingen gezien en beleefd die een kind of jongere niet zou moeten meemaken. Ze zijn diep getraumatiseerd en bovendien moeten ze zien te overleven in de chaos van een oorlogsgebied. Waldorf Emergency Pedagogy probeert deze kinderen en jongeren in nood zo snel mogelijk op te vangen en voor een gezellige en gezonde leefomgeving te zorgen. Op deze manier proberen de vrijwilligers van Waldorf Emergency Pedagogy het leven van de getroffen kinderen en jongeren draaglijker te maken en waar mogelijk te verbeteren.
Er is meer informatie te vinden op de site van deze organisatie: http://www.freunde-waldorf.de/en/emergency-pedagogy.html
Sponsort u mee?
Om dit initiatief in de schijnwerper te plaatsen en financieel te ondersteunen roepen we de hulp in van alle middelbare schoolleerlingen. We roepen hen op om massaal mee te stappen en om zo veel sponsors warm te maken om hun symbolische inspanning ook een financiële waarde te geven.
De stappers hebben de keuze tussen 17 km of 25 km. Als richtlijn geldt 17 km voor de middenbouw, en 25 km voor de bovenbouw. Het wandelgezelschap zal om 13u15 van op school vertrekken en tussen 19u30 en 19u50 opgehaald kunnen worden in het jeugdhuis, de Floere Bloes, te Wezemaal. De leerlingen die voor de 25 km gaan, stappen vanuit het jeugdhuis verder en worden rond 21u30 terug op school verwacht.
Alle praktische informatie op papier en het sponsorformulier werden met de leerlingen van de middelbare school meegegeven.

Klas 10 alvast niet wachten om er samen met iedereen in te vliegen!


Toneel klas 8: 'Momo en de tijdspaarders'

Momo is een 13-jarig meisje dat erg van haar vrienden houdt. Wanneer haar vrienden in gevaar worden gebracht door de grijze heren van de tijdspaarkas, ligt hun lot in haar handen. Hopelijk slaagt Momo er met de hulp van de Meesters Hora in om haar vrienden te redden.

Toneelvoorstelling door klas 8 op vrijdag 17 juni om 13u en om 20u voor Toneelklas8het grote publiek, in de grote zaal van de Zonnewijzer. Allen welkom!


Afdeling Duurzaam Wonen uit steinerschool Lier realiseert project te Wijgmaal

DuurzaamWonenLier_WijgmaalDocumentaire over een beroepsbovenbouw gericht op bio-ecologisch bouwen die werkt met steineronderwijs. Een brede ontwikkeling en beroepsvaardigheden worden samen aangeboden. Deze afdeling Duurzaam Wonen realiseerde in april 2015  in de steinerschool van Leuven de bouw van een overkapping van de expressielokalen. Je vindt de beelden hiervan terug in het filmpje hier[spacer]

 

Muziek: Cro Magnon Film: Fijne Beeldwaren